Uutisia

Taiteiden Yä tuo jättipiknikin torille

TIEDOTE            5.6.2018

Kymmenien toimijoiden yhteistyö näkyy Salon keskustassa

Salon ydinkeskustassa järjestetään torstaina 6. syyskuuta kaupunkilaisten oma kulttuuritapahtuma, Taiteiden Yä. Se on nimeltään ja sisällöltään salolaisten suuhun ja mielenlaatuun sopiva. Pääorganisaattorina toimii monikulttuurisuutta edistävä EtnoSalo ry.

Kulttuuri kaikissa muodoissaan tulee tutuksi ympäri keskustaa.  Tapahtuman ajankohta on tarkkaan harkittu: se jatkaa supersuosittujen Suvisalon Iltatorien torstai-iltojen huumaa ilman väliviikkoa.

Taiteiden Yä -tapahtuma korostaa kymmenien paikallisten toimijoiden yhteistyötä. Ohjelma rakentuu ja tarkentuu jatkuvasti. Kaikki tapahtumasta kiinnostuneet voivat järjestää ohjelmaa joko itse tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Suurin yksittäinen tapahtuma-alue löytyy kauppatorilta.

– Aiomme täyttää torin ruoka- ja herkkumyyjillä! Yhteisöllinen jättipiknik on tarkoitettu niin ravintoloille, kahviloille, yhdistyksille ja urheiluseuroille kuin ihan yksittäisille kotikokeille ja leipureillekin. Pop up -ravintola on mainio tapa kerätä rahaa vaikkapa luokkaretkeä varten. Ruokatori on varmasti elämys kaikille osallistujille, matkailualalta juuri valmistunut Jessica Blomberg uskoo.

Hän kokoaa jättipiknikin myyjät yhdessä Salon ammattiopiston matkailulinjan ensimmäisen vuoden opiskelijoiden Johanna Forsgrenin ja Jenna Maneliuksen kanssa. Mukaan on jo ehtinyt ilmoittautua useita toimijoita.

– Taiteiden Yässä kaikkia toimijoita kehotetaan ajattelemaan kestävää kehitystä. Tavoitteenamme on roskaton tapahtuma, mikä toivon mukaan ohjaa herkuttelijoitakin ottamaan esimerkiksi jättipiknikille oman korin astioineen tai eväsrasian, johon voi kerätä ruokia eri kojuista, naiset toteavat.

Myös Roskisnallena tapahtumassa hääräävä Birgitta Wulf-Luhtanen alleviivaa roskatonta tapahtumaa.

Tällä hetkellä tiedossa on toimintaa ja avoimia ovia muun muassa Taidemuseo Veturitallissa, pääkirjastossa, Voimalassa, kulttuurikeskus Villissä, Elektroniikkamuseossa, Bio-Salossa ja kaupungintalolla. Torin esiintymislavalla nähdään paikallisten kuorojen, bändien ja teatterintekijöiden lyhyitä esityksiä. Salon Viihdelaulajat suunnittelee yhteislaulukahvilaa, jos sopiva, maksuton tila kaupungin ydinkeskustasta löytyy. Kuorolaisten tarkoituksena on soittaa ja laulaa vapaamuotoisesti yleisön toivekappaleita. Pieni ja Kipee eli Tiina Aallon ja Tepa Ahosen muodostama duo aikoo esittää ajankohtaisista teemoista stand up -komiikkaa eri puolilla kaupunkia. Salon pääkirjaston kirjastoauto juhlii 50-vuotista taivaltaan torilla niin sanotusti työn merkeissä eli kaupunkilaiset voivat lainata kirjastoautosta kirjoja Taiteiden Yänä iltakymmeneen asti.

– Taiteiden Yä on luonnollisesti myös keskustan kivijalkaliikkeiden juhlaa. Aloitamme yhteydenotot keskustan liikkeisiin jo tämän viikon aikana. Etsimme parhaillaan myös yhteistyökumppaneita.  Toki kaikki tapahtumasta kiinnostuneet toimijat voivat ottaa itsekin yhteyttä tapahtuman pääorganisoijaan, EtnoSalo ry:hyn, yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Jousi toteaa.

Lisätietoja: EtnoSalo ry, Sanna Jousi, p. 040 8418 283, etno@etnosalo.fi
Jättipiknikistä vastaava Jessica Blomberg, p. 040 961 3626, jattipiknik.salo@gmail.com

Advertisement

Taiteiden Yä sai oman logon

SARI KAIJA VOITTI LOGOKILPAILUN
Taiteiden Yän logokilpailuun osallistui yhteensä 10 logoehdotusta. Kahden äänestysviikon aikana ääniä kertyi kaikkiaan 551. Niistä kolmasosa eli 182 ääntä meni logolle numero 6. Logon suunnitteli salolainen Sari Kaija. Lämpimät onnittelut, Sari!

Taiteiden-Yä_FB_1

Taiteiden Yä herättelee kaupunkia kulttuuriin

TIEDOTE            5.2.2018

Yhteistyö tuo nostetta keskustaan ja virittelee kulttuurikäytävää

Salon ydinkeskustassa järjestetään torstaina 6. syyskuuta kaupunkilaisten oma kulttuuritapahtuma, Taiteiden Yä. Se on nimeltään ja sisällöltään salolaisten suuhun ja mielenlaatuun sopiva. Pääorganisaattorina toimii monikulttuurisuutta edistävä EtnoSalo ry.

– EtnoSalo ry on kulttuuriyhdistys, joka haluaa edistää Salon seudun monikulttuurisuutta. Tähän asti päätapahtumamme on ollut kesällä jo kolmatta kertaa järjestettävä EtnoSalo Festivaali, mutta näemme mahdollisuuden kasvattaa kulttuurista sormenjälkeä Salossa laajemminkin. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa on mahdollista tuoda kulttuuri tavalla tai toisella osaksi jokaisen salolaisen arkea ja juhlaa, EtnoSalo ry:n puheenjohtaja, Bizarren yrittäjä Sanna Jousi toteaa.

Hänen mukaansa muualla Suomessa tunnettu Taiteiden yö -tapahtuma antaa avaimet tuoda Saloon uutta sykettä. Tapahtuman ajankohta on tarkkaan harkittu: se jatkaa supersuosittujen Suvisalon iltatorien torstai-iltojen huumaa ilman väliviikkoa.

Taiteiden Yä ei ole yhden yhdistyksen tai toimijan järjestämä tapahtuma. Sen tekevät kaikki asiasta kiinnostuneet tahot yhdessä. Mukana on tällä hetkellä reilut parikymmentä toimijaa.

Logon avoin suunnittelukilpailu on juuri julistettu. Aikaa on sunnuntaihin 4.3. saakka. Sähköisessä muodossa toimitettavan logon on oltava neliönmallinen, sillä se mahdollistaa logon käyttämisen monipuolisesti eri yhteyksissä. Muita rajoituksia ei ole. Kisaan voi osallistua kuka tahansa. Kaupunkilaiset pääsevät äänestämään logosuosikkiaan maaliskuussa.

– Kulttuuritalo Kiva, tori, jokiranta, rautatieasema, viljavarasto, taidemuseo ja elektroniikkamuseo – siinä on luontevin ja järkevin väylä näyttää jalankulkijalle Saloa. Tämä ns. kulttuurikäytävän varrelle osuu erilaisia julkisia taideteoksia, mutta myös salolaista kulttuurihistoriaa, Salon Oppaat ry:n Tanja Bergroth toteaa.

Bergrothin mukaan oppaat auttavat ihmisiä näkemään Salon entistä paremmin ja selvemmin.

– Ihmiset näkevät, kuulevat ja kokevat oppaan avustuksella sellaista, mitä eivät tiedä ja ymmärrä näkevänsä ennen kuin se heille kerrotaan tarinoina ja historiallisina väläyksinä. Jos joku kaipaa apuamme jonkin idean tai reitin toteutukseen Taiteiden Yänä tai milloin tahansa muulloinkin, olemme innolla mukana.

Samoilla linjoilla on tapahtumaan ehkä pidennetyn aukiolon ja mahdollisesti maksuttoman sisäänpääsyn muodossa osallistuvan Salon Taidemuseo Veturitallin johtaja Laura Luostarinen.

– Suosittelen ehdottomasti kulttuurikäytävän idean herättämistä! Sille on Salossa varmasti tilausta, Luostarinen uskoo ja kehottaa kulttuuritoimijoita ottamaan yhteyttä ja tarjoamaan ohjelmaa taidemuseon iltaan.

– Kulttuuri on tutkitusti yksi niistä asioista, joka saa ihmiset viihtymään kotikaupungissaan ja houkuttelemaan uusia asukkaita. Meillä on vireä yhdistyselämä ja laajaa osaamista – on hauskaa nähdä, mitä kaikkea lystiä Taiteiden Yänä tapahtuu, toteaa viestintätoimisto Joy & Orderin toimitusjohtaja ja aktiivinen Leticia-kuorolainen Laura Mänki.

Viestinnän ammattilaisena Mänki muistuttaa, että yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan sekä Taiteiden Yän että muun toiminnan tiedottamisessa: mitä enemmän kaikki kertovat ja keskustelevat paitsi omista myös muiden toimijoiden tapahtumista ja kuulumisista omissa kanavissaan, sitä vahvemmin viesti leviää joka suuntaan.

Seuraava Taiteiden Yä -tapahtumaan osallistuvien ja osallistumisesta kiinnostuneiden tapaaminen on tiistaina 6.3. Bizarressa (Helsingintie 2, Salo). Tervetuloa!

Lisätietoja: EtnoSalo ry, Sanna Jousi, etno@etnosalo.fi
Salon Oppaat ry, Tanja Bergroth, p. 050 9180 758, tanja.bergroth@gmail.com